Феміністку в Саудівській Аравії засудили на 11 років за пости у соцмережах

02.05.2024 09:33

Контртерористичний суд Саудівської Аравії засудив феміністку Манаель аль-Отайбі до 11 років ув'язнення за пости у соцмережах, в яких вона висловлювалася на підтримку прав жінок.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Вирок був ухвалений іще 9 січня, проте відомо про нього стало тільки зараз. Саудівські офіційні особи підтвердили цю інформацію в заяві Верховному комісару ООН з прав людини.

Правозахисна організація Amnesty International зазначає, що обвинувачення 29-річній аль-Отайбі висунули виключно за вибір одягу та висловлення поглядів в інтернеті.

Аль-Отайбі працювала фітнес-інструкторкою, у соціальних мережах пропагувала розширення прав і можливостей жінок. Зокрема, активістка закликала відмовитися від опіки чоловіків над жінками. Вона також публікувала відео, як займається спортом у футболці та лосинах, які вважаються в Саудівській Аравії «непристойним» одягом. Також активістку звинувачували в тому, що у громадських місцях вона не одягнена в абаю - традиційну сукню.

Її судили на таємному слуханні за антитерористичним законом, який передбачає кримінальну відповідальність за використання вебсайтів для «передавання або публікації новин, заяв, неправдивих або зловмисних чуток чи тому подібного для вчинення терористичного злочину». Сім'я жінки не мала доступу до матеріалів справи.

Манаель аль-Отайбі була заарештована в листопаді 2022 року. Про неї нічого не було відомо з 5 листопада 2023 року. Коли ж вона змогла зв’язатись із сім'єю у 2024 році, то розповіла, що її утримували в одиночній камері, у неї зламана нога і їй відмовляють у медичній допомозі. Саудівські чиновники це заперечують.

Amnesty International та правозахисна група ALQST закликали владу Саудівської Аравії негайно звільнити аль-Отайбі, ув'язнення якої «прямо суперечить наративу влади про реформи та розширення прав і можливостей жінок».

Автор:
Олена Нагорна
Читайте також
Version for the visually impaired
Панель комфортного читання
Сайт підтримує адаптивний дизайн, для збільшення розміру елементів можна використовувати масштабування браузера (ctrl + '+')
Скинути стилі
Шрифт і колір фону
Розмір шрифту
Міжрядковий інтервал
Інтервал між літерами
Зображення