Холера: українцям дали поради, як не заразитися

22.06.2024 09:35

Холера - небезпечне інфекційне захворювання, людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. Для того, щоб цього не сталося, слід дотримуватись важливих правил.

Де може бути холерний вібріон

- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді - 2 тижні і більше;

- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;

- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;

- у кишківнику окремих річкових та морських тварин - декілька місяців.

Симптоми захворювання

- сильна діарея (частий, до 10 і більше разів за добу, пронос);

- задижка, різка слабкість, м'язові судоми;

- западання очей, посиніння губ і вушних раковин;

- зниження температури тіла;

- втрата пружності шкіри, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Що робити, щоб уникнути захворювання

Перш за все слід дотримуватись простих правил:

- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

- використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);

- мийте овочі і фрукти перед вживанням;

- ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.

Автор:
Олена Нагорна
Читайте також
Version for the visually impaired
Панель комфортного читання
Сайт підтримує адаптивний дизайн, для збільшення розміру елементів можна використовувати масштабування браузера (ctrl + '+')
Скинути стилі
Шрифт і колір фону
Розмір шрифту
Міжрядковий інтервал
Інтервал між літерами
Зображення