Пиво змінить смак та стане дорожчим - вчені

Фермерам доведеться "пристосуватися" до кліматичних змін та думати, як вберегти свій врожай від засухи та знищення.
Смак пива та його вартість вже найближчим часом можуть стати іншими. Про це у середу, 11 жовтня, попереджають дослідники у журналі Nature Communications.
Вони вказують, що такий сценарій пов'язаний з ризиком посилення сільськогосподарських посух, які стануть підгрунтям для зниження врожайності та якості хмелю - одного з головних компонентів у виробництві пива.
Вчені зазначають, що процеси направлені на зниження якості хмелю вже почалися і якщо їх не зупинити, врожайність хмелю до 2050 року впаде на 12-35%.
"Зміни відбудуться на територіях основних регіонів Європи, які займаються вирощуванням цієї культури. Відповідні наслідки особливо відчують виробники пива у Британії, Словенії, Португалії та Іспанії", - сказано у статті.
Експерти зазначають, хоча зміни й здаються невідворотніми, фермерам вже нині слід задуматися про розширення площ посіву культури. Адже за їх підрахунками, збільшення площ посівів хмелю допоможе задовольнити попит у пиві.
"Оскільки сільськогосподарські посухи прогнозуються з високою достовірністю у Південній Європі та з середньою достовірністю у Центральній Європі, необхідно розширити площу вирощування ароматичного хмелю на 20% порівняно з поточною площею виробництва, щоб компенсувати майбутній занепад", - йдеться у звіті.