Шоколадна криза світового масштабу. Ціни на какао-боби бʼють рекорди. Чи дорожчатимуть українські солодощі? Прогнози Nestlé, «Львівської майстерні шоколаду» та «Вацака»

Forbes 14.03.2024
Вартість какао-бобів на світовому ринку через неврожай іде на рекорд. Унаслідок цього дорожчає шоколад. Як на цей виклик реагують українські кондитерські фабрики?
У березні світові ціни на какао-боби подолали рекордну позначку в $7000 за тонну, згідно з даними ICE Futures. З початку 2024-го вартість сировини для виробництва шоколаду зросла більш як на 65%.
Причина – четвертий рік поспіль неврожаї в Кот-д’Івуарі та Гані (60% світового виробництва бобів) через аномальні погодні умови – спочатку зливи, а згодом посуха, пише Reuters. Як наслідок – заводи з виробництва какао в цих країнах припинили або скоротили переробку. Це може призвести до стрибка цін на шоколад у світі.
Що це означає для виробників і як позначиться на цінах?
Пʼять років на подолання кризи
Цього сезону світове виробництво какао впаде на 10,9%, до 4,45 млн т, пише Reuters із посиланням на прогноз від Міжнародної організації з виробництва какао (ICCO).
Світовий дефіцит какао-сировини цьогоріч зросте в пʼять разів, до 374 000 т. Глобальні запаси какао впадуть до мінімуму за 45 років до кінця сезону, очікує ICCO.
«Виробники в Африці намагаються відреагувати на цю ситуацію, збільшивши насадження шоколадних дерев, однак для початку їх плодоношення необхідно принаймні п’ять років», – розповідає науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький.
За минулий рік чорний шоколад в Україні подорожчав на 30–35%, каже член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Молочний – на 6%, але вміст какао там до 20%.
Враховуючи світові цінові тенденції та логістичні проблеми, цьогоріч зростання може сягнути 30–40%, прогнозує Пендзин. Ще один наслідок – пропозиція якісного шоколаду зменшуватиметься через його подорожчання і, відповідно, падіння попиту, додає він.
Що кажуть виробники шоколаду і кондитерки
«Зростання світових цін на какао пропорційно впливає на вартість нашої продукції», – каже Наталія Дубова, співвласниця «Львівської майстерні шоколаду». Компанія виробляє 720 т шоколаду на рік.
Дубова не переживає, що можливе зростання цін знизить попит на продукцію «Майстерні». Компанія, за її словами, робить ставку на експорт та платоспроможного покупця. У 2023-му основна країна-споживач «Майстерні» – Азербайджан, куди йде 8% продукції. Цьогоріч компанія планує почати продажі у країнах Балтії.
Кондитерський дім «Вацак» з 1 серпня штучно стримує зростання цін на власну продукцію, 70% якої виготовляється з додаванням шоколадної глазурі або какао, каже власник компанії Геннадій Вацак. «Заморозили ціни на один рік», – зазначає він. Торік компанія збільшила виторг в 1,7 раза, до 800 млн грн. Прибуток зріс удвічі, до 40 млн грн.
Залишатися прибутковим компанії допомагає ексклюзивна угода з постачальником какао-бобів. «Наш постачальник бобів врахував непросту ситуацію в країні і зробив для нас мінімальні націнки», – каже він. Також компанія компенсує збільшення вартості бобів завдяки зниженню цін на інші інгредієнти – яйця, цукор.
Цьогоріч «Вацак» намагатиметься протягом пʼяти-шести місяців не збільшувати ціни, каже засновник.
Торік ціни на какао зросли приблизно на 60%, проте кондитерські вироби Nestlé подорожчали лише на 6,9%, а виключно шоколад – на 7,2%, ідеться у письмовій відповіді пресслужби Nestlé на запит Forbes. Компанія володіє в Україні трьома фабриками. Наразі Nestlé будує четверту фабрику з виробництва кулінарних продуктів у Смолигові на Волині. Інвестиції – $45 млн.
Торік виторг «Нестле Україна» зріс на 6%, до 13 млрд грн. Збиток знизився вдвічі, до 700 млн грн.
У Nestlé не виключають, що цьогоріч їхня продукція знову дорожчатиме. «Враховуючи стабільно високі ціни на какао, у нас може виникнути необхідність коригувань ціни в майбутньому», – йдеться у відповіді пресслужби.
Джерело: https://forbes.ua/money/shokoladna-kriza-svitovogo-masshtabu-tsini-na-k…