Турецький фізик здобув нагороду за розкриття таємниці виникнення життя

19.04.2024 09:32

Турецький фізик Фуркан Озтюрк відзначений престижною нагородою факультету фізики Гарвардського університету за новаторське відкриття, яке розкриває таємницю виникнення життя 4 мільярди років тому.

Результати його дослідження вперше були опубліковані минулого року. Біохімік, лауреат Нобелівської премії Джек Шостак назвав відкриття «новаторським», а наукове співтовариство повідомило, що воно проливає світло на багато таємниць - від того, як зародилося життя на Землі до життя в космосі.

Ще у 1848 році французький хімік Луї Пастер висунув гіпотезу «гомокральності», яка полягає в тому, що деякі молекули, необхідні для життя, існують у «формах дзеркального відображення» одна одної, як ліва і права рука, але походження цієї особливості було незрозумілим. Відкриття Озтюрка розкрило цю таємницю, давши відповідь на питання, яку наука шукала 175 років з моменту висунення гіпотези.

“Це відкриття також дає нам різні підказки про життя за межами Землі. Якщо ми зрозуміємо, як зародилося життя на Землі, це розуміння може допомогти нам у пошуку життя на інших планетах, схожих на Землю, і повідомить, де шукати. Особливо розуміння механізмів, які породжують життя”, - розповів про своє відкриття вчений.

Автор:
Олена Нагорна
Читайте також
Version for the visually impaired
Панель комфортного читання
Сайт підтримує адаптивний дизайн, для збільшення розміру елементів можна використовувати масштабування браузера (ctrl + '+')
Скинути стилі
Шрифт і колір фону
Розмір шрифту
Міжрядковий інтервал
Інтервал між літерами
Зображення