У США хакера-українця засудили до 13 років ув'язнення

02.05.2024 09:46

Суд Північного округу штату Техас засудив громадянина України Ярослава Васінського до 13 років та 7 місяців тюремного ув'язнення за кіберзлочини та вимагання на суму $700 млн. Йому також призначено штраф у розмірі $16 млн.

Згідно з інформацією Мін'юсту США, 24-річний Васінський, відомий як Rabotnik, перебував у кіберзлочинному угрупуванні REvil і брав участь у проведенні не менше 2,5 тис. атак з використанням програми-здирника Sodinokibi/REvil. Разом із спільниками вони зламали тисячі комп'ютерів у всьому світі та вимагали викуп за нерозкриття персональних даних жертв. Спільники вимагали викуп у криптовалюті і використовували криптовалютні обмінники та сервіси мікшування, щоб приховати свої незаконні доходи.

Васінського було заарештовано у Польщі у жовтні 2021 року. У березні 2022 року його екстрадували до США. Обвинувачений визнав себе винним за 11 пунктами: у змові з метою шахрайства та пов'язаної з цим діяльності, у завданні шкоди захищеним комп'ютерам та змові з метою відмивання грошей.

У січні 2022 року ФСБ Росії повідомила про затримання на запит США учасників угруповання REvil. Усього було затримано 14 осіб.

Автор:
Олена Нагорна
Читайте також
Version for the visually impaired
Панель комфортного читання
Сайт підтримує адаптивний дизайн, для збільшення розміру елементів можна використовувати масштабування браузера (ctrl + '+')
Скинути стилі
Шрифт і колір фону
Розмір шрифту
Міжрядковий інтервал
Інтервал між літерами
Зображення