19 серпня відзначають Другий Яблучний Спас і Преображення Господнє. У цей день дотримуються важливих народних традицій.
Другий Спас, найбільш важливий у низці трьох літніх Спасів, а тому він ще називається Великим Спасом.
Традиції та заборони на Яблучного Спаса
🔹До наших днів дійшла головна традиція вірян. У день Яблучного Спаса – плоди саду нести на ранкове богослужіння до церкви, додаючи в кошик мед і цілющі трави.
Вважалося, що в цей день яблука після освячення в церкві набувають магічну силу. З першим шматочком було прийнято загадувати бажання. Чим більше фруктів спробувати на Яблучний Спас - тим успішнішим буде рік.
🔸Останній місяць літа - пора збору врожаю. До цього дня ці плоди заборонено було їсти, і тільки після святкової церковної служби і освячення водою, дозволялося пригощатися яблучками та іншими фруктами, пекти пироги, варти варення і запасатися на зиму.
🔹У цей день намагалися не виконувати важку, брудну домашню роботу: шити, прати, прибирати, будувати, копати тощо.
🔸Преображення Господнє припадає саме на період Успенського посту, коли заборонено вживання м'ясних продуктів, молока і яєць. Однак на честь свята церква робить послаблення в раціоні: дозволено готувати гарячі страви з олією, пригоститися рибою і випити трохи вина.
🔹Дівчата і жінки, щоб зберегти красу і молодість опівночі на 19 серпня кружляли біля дерева яблуні.
Що готувати, аби привернути удачу.
Пісна яблучна шарлотка
Складові
•1 склянка пшеничного борошна
•1 склянка кукурудзяного борошна
•1 склянка яблучного соку
•1 склянка цукру
•1/4 склянки олії
•1 ч. л. соди
•Кориця або цедра лимона – за смаком
•3 яблука
Спосіб приготування
1.Яблука помити, почистити і видалити серцевину. Розрізати кожен фрукт на шість часточок.
2.Приготувати тісто. Змішати в мисці всі сухі інгредієнти: обидва види борошна, цукор, соду і корицю.
3.Потім до сухих інгредієнтів додати олію і яблучний сік. Все ретельно перемішати. Має вийти тісто по консистенції, як на оладки.
4.Форму для випічки змастити олією вилити в неї все тісто. Зверху на тісто викласти часточки яблук.
5.Пиріг злегка присипати цукром. Випікати за 180 градусів 40 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
6.Пиріг можна прикрасити мигдальними пластівцями перед подачею.
Безалкогольний яблучний сидр
Складові
•1 л яблучного соку
•1 апельсин
•2 палички кориці
•7-8 см кореня імбиру
•2 л газованої води
•Лід
Спосіб приготування
1.Налийте яблучний сік в каструльку, додайте порізаний на скибочки апельсин, палички кориці та почищений і порізаний на шматочки корінь імбиру.
2.Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 30 хвилин.
3.Зніміть з вогню і повністю остудіть.
4.Процідіть сидр через сито і розлийте по келихах.
5.Попередньо за бажанням додайте лід і наповніть келихи на чверть газованою водою.